Usein kysytyt kysymykset
Pitääkö koira pestä ennen trimmausta? Miksi?
Kaikki (saksilla ja koneella) leikattavat koirat tulisi pestä juuri ennen trimmausta, sillä paras työn jälki tulee puhtaaseen turkkin. Hiekka, koiran ihon luontainen rasva ja lika tylsistyttää myös saksien ja koneen terät, jotka ovat hinnaltaan keskimäärin 40-50e kpl. Terä voi mennä pilalle jo yhdestä hiekkaisten tassujen ajokerrasta. Nypittäviä rotuja ei yleensä pestä ennen nyppimistä, jotta karva irtoaisi paremmin nyppiessä. Varmista siis pesuasia trimmaajaltasi aikaa varatessa. Varaa tarvittaessa pesu trimmin yhteyteen. Jos koirassasi on takkuja, selvitä ne ennen pesua, sillä muuten takut hieroutuvat pesussa entistä tiukemmiksi mytyiksi.
Parhaat keinot takkujen selätykseen?
Tarkista karvan takkutilanne kampaamalla karvaa jakauksittain tyvestä latvaan päin. Jos kampa sakkaa ja jää jumiin, siitä kohtaa tulisi harjata tai karstata lisää. Yleisimmät takkukohdat ovat kainalot, vatsanalus, nivuset ja korvien taukset. Pähkinänkuoressa parhaat keinot pitää koira takuttomana on seuraavat:
- Tarpeeksi tiheä pesuväli. Puhdas turkki ei takkuunnu yhtä helposti kuin likainen turkki. Nuorella takkukautisella koiralla tämä voi tarkoittaa jopa 1-2 viikon pesuväliä.
- Laadukkaat turkinhoitoaineet. Pesun yhteydessä olisi hyvä käyttää huuhdeltava hoitoaine turkissa. Shampoo avaa karvan kuidut ja hoitoaine sulkee ne. Pelkällä shampoopesulla (ainakin talvella) saattaa saada sähköisen ja takkuun menevät kuivan karvan. Föönatessa ja takkuja selvittäessä voi käyttää turkkiin suihkutettavaa ja jätettävää hoitoainetta.
- Kuivaa koira föönin ja karstan/harjan kanssa käymällä karva jakauksittain läpi ja puhalla karva suoraksi tyvestä asti.
- Riittävän tiheä trimmausväli. Monet kanta-asiakkaani, jotka haluavat päästä tosi helpolla turkinhoidossa käyttävät koiraa trimmattavana 6-8 viikon välein. Turkki pidetään siinä mitassa, ettei se koskaan ehdi mennä kunnolla takkuun. Silloin ei koskaan tule vastaan tilannetta, että karva olisi niin takkupallo että koira pitäisi ajaa täysin kaljuksi.
- Turkin ongelmakohtiin tykkään käyttää selvittäessä silkkitippauutetta, joka on nestemäistä silikonia. Se jättää karvan liukkaaksi muutamaksi päiväksi. Käytän sitä myös ponnarien alla ja tarvittaessa latvoissa.
- Työpaikaltani Riemusta löytyy turkinhoitovälineitä joka lähtöön. Kysy kasvattajaltasi mitä hän suosittelee rodullesi tai trimmaajan luottovälineitä. Itse tykkään käyttää tiheää karstaa, harvaa piikkikampaa, erilaisia harjoja, takkurautaa.
- Jos takkukautisen koiran kanssa menee täysin hermo tukan rassaukseen, on ihan hyvä vaihtoehto leikata turkki joksikin aikaa lyhyeseen malliin. Jämäkämpi aikuiskarva on yleensä lopulta helppohoitoisempi kunhan takkuvaiheen pääsee läpi.
Koirani ei ole tottunut trimmaukseen. Voiko sen silti tuoda trimmattavaksi?
Tälläisissä tapauksissa suosittelen, että koiran omistaja tulisi mukaan ensimmäiselle trimmauskerralle koiran henkiseksi tueksi ja rapsuttelemaan koiraa trimmauksen aikana. Voit ottaa mukaan pehmeitä herkkunamipaloja. Koira saattaa stressata uutta tilannetta ja paikkaa, joten varaan yleensä myös reilummin aikaa tottumattomalle asiakkaalle. Muistathan mainita tästä aikaa varatessasi.
Voit totuttaa koiraa jo kotona pöydällä oloon nostamalla sen liukumattoman maton päälle pöydällä. Erityisosaamiseni ja sydämenasiani on herkkien koirien käsittely trimmaustilanteessa. Ilokseni olen huomannut, että monen koiran stressi lievenee ja ne alkavat rentoutua ja jopa nauttia pöydällä olemisesta kun paikasta ja trimmaajasta tulee tuttu. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tapahdu hetkessä. Luottamuksen rakentaminen koiran kanssa vaatii joskus useita positiivisia kohtaamisia. Koirat ovat myös yksilöitä kuten me ihmisetkin. Jotkut ovat samantien sydänystäviä vieraiden kanssa ja kotonaan vieraissa paikoissa, toisilla tutustuminen vie pitemmän aikaa.
Miten pentu olisi parasta opettaa pöydällä oloon?
Trimmattavan rodun turkkia huolletaan yleensä viikottain. Parhaimmillaan koirasta saa pitkäikäisen kumppanin. Onkin ensiarvoisen tärkeää totuttaa pentua turkinhoitoon jo pienestä pitäen, silloin tulevat yhteiset 15 vuottanne sujuvat mukavammin! Käsittelyn sietämisen taito on koiralle yhtä tärkeä taito kuin vaikkapa hihnassa kävely. Pennun kanssa kannattaa harjoitella päivittäin ja lyhyitä hetkiä. Aluksi muutama minuutti riittää. Lähtökohtaisesti pöydällä paikallaan olo, kun koiraa väännellään, käännellään ja turkkia harjataan ei ole koiralle luontaista. Jos koira saisi valita, se mielummin jahtaisi ulkona oravia tai kaivaisi kuoppia. Itse nostelen pieniä villakoiranpentujamme pöytätasolle heti kun ne osaavat seistä. Pöydällä olosta tehdään mukava herkkuhetki.
Varaa pöydälle jotakin superherkkua. Yleensä pehmeä ja haiseva nami on motivoivampi kuin kuivat nappulat. Pennut ovat nopeita liikkeissään, eli varmista koko ajan toisella kädellä ettei pentu vain hyppää itse alas tai pyydä avustaja mukaan. Palkitse pentua siitä, kun se seisoo tai istuu rauhallisesti pöydällä. Pöydällä ei ole tarkoitus häslätä , vaan palkkaa maksetaan rauhallisena pysymisestä. Kun huomaat että pentu rentoutuu ja rauhoittuu pöydällä, voit alkaa liittää harjoitukseen vaikkapa harjan tai karstan. Karstaa koiraa aluksi pepun päältä. Koko ajan kun karsta on koirassa kiinni, herkkubaari on auki. Kun karstaaminen loppuu, herkkubaari menee kinni. Jatka ideaa ottamalla tassusta kiinni, kurkkaamalla korviin, suuhun, jne.
Vaikka trimmaaja olisi lopulta se henkilö, joka tekee koirallesi kaikki "ikävät" jutut trimmauskäynnillä, kaikki mitä teet koirasi kanssa kotona on plussaa! Nämä harjoitukset vahvistavat myös sinun ja koirasi välistä vuorovaikutusta ja luottamusta. Muista että koirat rakastavat turvallisia rutiineita. Kun teet teille sopivat, ennakoitavat turkinhoitorutiinit, joissa koira pystyy rentoutumaan ja olemaan luottavaisella asenteella käsittelyssäsi, olette jo tosi pitkällä!